Biz çocukken çok utandırıldık!

Ayıp, günah, yasak...

Çocuk yaptığı davranışın yasak, günah ve ayıp bir şey olduğunu zihninde oluşturduğunda ileriki yaşlarda cinsellik; ayıp, günah ve yasak olarak düşünülür...

Cinsel işlev bozuklukları üzerine, yazıyoruz, çiziyoruz, okuyoruz. Ama bu ne demektir, nerden gelir, problemin kaynağı nedir belki de bir çoğumuz bilmiyoruz….

Bu gün bir arkadaşım “evlenip de o işi beceremeyenleri anlayamıyorum” dedi (cinsel ilişkiye girememek). Anlatılmaz, anlaşılmaz, yalnızca yaşanır. Bunu ancak o sorunu yaşayanlar anlayabilir herhalde. Toplumumuzun önemli bir oranı cinsel işlev problemi yaşıyor. Erkeklerde ereksiyon (sertleşme) ve erken boşalma problemleri, kadınlarda; ağrılı cinsellik, vajinismus gibi problemler her geçen gün daha da sık karşımıza çıkmaya başladı. Danışanlarımıza bu problemin çocukluktan kaynaklandığını anlattığımızda önce reddedip sonra şaşkınlıkla karşılıyorlar. Gerçekten akıl almaz bir şey, yetişkin cinselliğinin çocuklukla ne ilgisi var diye düşünüyorlar.

Her şey 3-6 yaş arasında şekilleniyor…

Çocukların 3-6 yaş arası cinsel kimliğin geliştiği ve farklılaştığı evredir. Bu evreye gelen çocuklar merakla etrafındaki kadın ve erkekleri keşfetmeye çalışarak kendi cinsel kimliğini çözmeye ve yerleştirmeye başlar. Annenin bedenini ve babanın bedenini inceler ve neden farklı olduğunu sorgular. Ayrıca bu dönemde haz kaynağının cinsel organı olduğunu farkeden çocuk sık sık cinsel organıyla oynayıp keyif almaya başlar.

Evcilik oyunlarının teması karşı cinsi keşfetme ve kendini tanıma üzerine kurulur ve genelde doktorculuk gibi oyunlarla keşifler devam eder. TV'de ya da gündelik yaşamda ilgisini çeken şeyleri arkadaşları üzerinde denemeye başlar (arkadaşıyla elele tutuşmak, sarılmak ve öpüşmek gibi).

Gelgelelim bunun konumuzla ilgisine….

Bu dönemde merak duygusuyla keşfe çıkan çocuğun soruları, oyunları ve davranışları ebeveyn tarafından eleştirilir, yargılanır ve cezalandırılırsa çocukta UTANÇ ve SUÇLULUK duyguları oluşmaya başlar. Çocuk yaptığı davranışın yasak, günah ve ayıp bir şey olduğunu zihninde oluşturduğunda ileriki yaşlarda cinsellik; ayıp, günah ve yasak olarak düşünülür ve bu şekilde bilinç dışında yer ettiği için bireyin yetişkinlik hayatındaki ilişkisini de baltalar. İlişkiye girme girişimleri çocukluğun bu suçluluk duygularıyla engellenecek ve sağlıksız bir durum ortaya çıkacaktır.

Başka bir açıdan bakacak olursak çocuğunuzun 3 ve 6 yaşları arasındaki cinsel gelişim evresinde kız çocuk babaya, erkek çocuk da anneye flörtöz duygular besler ve içten içe karşıt cins ebeveyni elde etmek için uğraş verir, bu eylemi yaparken de diğer ebeveyn tarafından cezalandırılacağını düşünür. Bu dönemde çocuğun anne ve babasıyla aynı yatakta yatması, ya da dudaktan öpüşme, banyoların çıplak yapılması gibi beden sınırlarının olmadığı bir ebeveyn ilişkisi de ileriki yaşlarda cinsel işlev bozukluğuna neden olacaktır. Cinsel gelişim evresinde anne ve babayla bu duyguları deneyimleyen bir çocuk gelişip cinsel yaşama adım attığında partnerini anne ya da baba türevi gibi algılayacaktır ve bilinç dışı onunla seks yapmasını engelleyecektir.

Geçmişiniz bu gününüzü ve geleceğinizi belirler. Eğer bir problem varsa sorunun cevabını geçmişte arayın ve çözüm için uzmanlardan destek alın… ve çocuklarınızı bu konularda asla utandırmayın!