Vajinismus kader değil!

27.12.2014

Vajinismusun yüzde yüz tedavisi mümkün!

Seks yapmaktan korkan, kaçınan veya seks yapmayı erteleyen birçok çift, vajinismus olduğunu bilmeden vakit kaybediyor, evliliklerini ya da beraberliklerini tehlikeye atıyor ve ciddi özgüven sorunları yaşıyor.

Melek, 30 yaşında bir kadındı. 2 yıldır evli olmasına rağmen henüz eşiyle cinsel ilişkiye girememişti. Son zamanlarda yoğun bir şekilde kötü duygular yaşayan kariyer sahibi biriydi. Bir taraftan çevrenin “artık çocuk yapın”  baskısı, diğer taraftan eşine karşı suçluluk duyguları onu yeterince zor duruma sokuyordu. Her ilişkiden önce kendini motive ediyor ancak cinsel birleşme sırasında, istemsiz olarak kasılıyor, ağrı ve acı duyuyor, bacaklarını kapatarak eşini itiyordu. Zamanla cinsellikten soğumuştu. Kendisini eksik ve çaresiz hissediyordu. Umudu kalmamıştı. Son çare olarak eşiyle birlikte cinsel terapi almak için başvurdular. 14 seans sonrasında sanki yeni bir hayata başlamış gibiydiler ve problem tamamen ortadan kalkmıştı.

Vajinismus nedir?
Seks yapma korkusu olarak bilinen vajinismus; kadının bilinçli olarak cinsel ilişkiye girmek istemesine rağmen, penis-vajina birlikteliği sırasında, başta aşk kaslarını (pelvik taban kasları) ani ve istemsiz bir şekilde sıkması ve bununla beraber korku, endişe veya panikle tüm bedenini kasması, eşini itmesi, bacaklarını kapatması ve cinsel ilişkiye girememesidir.

Diğer bir deyişle, cinsel birliktelik sırasında, hatta bunu denemeden önce vücudun korkuyu bedenle ifade etmesi olarak da ifade edilebilir. “Canım çok yanacak!”, “Çok kanamam olacak!”, “İçimde bombalar patlayacak!” gibi abartılı ve yanlış inanışlardan dolayı hissedilen korku ve tehlike algısının bilinçdışından aktarılması sırasında istemsiz kasılmalar ortaya çıkar. Ayrıca psikolojik ve fiziksel bir panik haliyle tüm bedenle “Giriş yok!” mesajı verilir.

Seks yapmaktan korkan, seks yapmaktan kaçınan veya seks yapmayı erteleyen birçok çift, vajinismus olduğunu bilmeden vakit kaybediyor, evliliklerini ya da beraberliklerini tehlikeye atıyor ve ciddi özgüven sorunları yaşıyor. Ancak şunun altını çizmekte fayda var: Vajinismus kader değildir, yüzde yüz tedavisi vardır ve tedavisi cinsel terapidir. Bunun için öncelikle sorunun kabul edilmesi ve daha sonra da tecrübeli bir cinsel terapiste başvurmak yeterlidir.

Cinsel terapiste başvurmak çözümün yarısıdır. Geri kalan kısmını ise tecrübeli bir terapist halledecektir…