Vajinismus kimlerde görülür?

Cinsel terapiyle tedavi mümkün...

Vajinismusun birden fazla nedeni olabilir, en sık görülen nedeni ilk ilişkide aşırı derecede acı ve ağrı duyulacağı ve kanama olacağı korkusudur. Toplumumuzda kız çocukları cinselliği ayıp, günah, yasak olarak algılayarak, kendi bedenleri ve cinsel organları konusunda neredeyse hiç bilgi edinemeden büyüyorlar. Ailelerin bu konuda bilinçli davranmamaları da vajinismusu tetikliyor. Buna kızlık zarı ile ilgili abartılı ve yanlış inanışlar da eklenince ilk gece sorun çıkması kaçınılmaz hale geliyor.

Kadının vajinismusu yaşaması için mutlaka bir taciz ya da tecavüz öyküsünün olması gerekmiyor. Yine de birçok vakanın küçüklükte, özellikle yakın aile çevresindeki ağabey ya da amca olarak bilinen kişilerden fiziksel ya da sözel cinsel ima içeren davranışlara ya da görüntülere maruz kalmış olduğunu terapi sürecinde öğreniyoruz. Danışanın çocukluğunda yaşadığı bu talihsiz olayların duygusal anlamda yer ettiğini ve onun ileriki yaşlarda cinsel yaşantısını olumsuz etkilediğini görüyoruz.

Vajinismusun tedavisi cinsel terapi ile %100 mümkün.

Cinsel terapi sürecinde özellikle vajinismusun sadece kadının sorunu olarak değil, çiftin ortak sorunu olarak algılanması ve çiftin cinsellikle ilgili bakış açılarının ve yanlış inanışların giderilip yerine doğru bilgilerin verilmesi üzerinde duruyoruz. Bilişsel yeniden yapılandırma adını verdiğimiz bu sürece, bir takım evde uygulanan ödevleri de dâhil ettiğimizde sorun kısa sürede çözülüyor.

Kızlık zarını aldırmak vajinismusu tedavi etmez.

Normal şartlarda kızlık zarı cinsel ilişkiye bir engel teşkil etmez, kadının korkusu giderilmeden sadece kızlık zarının alınması faydalı olmayacaktır.

Vajinismus, cinsel terapiyle tedavi edildikten sonra tekrarlamaz. Eğer kadın korkularıyla tam olarak yüzleşmiş, cinselliği korkulacak ve kaçınılacak bir şey olarak değil zevkin ve sevginin paylaşımı olarak algılamaya başlamışsa vajinismusun tekrarlaması gibi bir durum söz konusu olmaz.

Vajnismuslu kadınlar tedaviye başvurma konusunda oldukça dirençliler ve çoğu zaman yıllar geçtikten sonra, çocuk sahibi olmaları konusunda çevreden gelen baskıya artık dayanamaz duruma gelince tedaviye geliyorlar.

Vajinismus, her eğitim ve kültür seviyesinden kadında ortak olarak yaşanan içsel bir korkudur. Özellikle üniversite mezunu hatta doktora düzeyinde eğitim almış kadınlarda vajinismus görülmekte ve tahmin edilenin aksine bu kadınlar tedaviye de daha çok direnç göstermektedirler.